Παραθέτουμε κάποια στοιχεία για την διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων. Πολλά ελληνικά προϊόντα έχουν χαρακτηριστεί και δυνητικά ''φάρμακα'' διότι είναι πλούσια σε μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.
Ορτύκι-Διατροφική αξία
Το κρέας τους είναι πλούσιο σε Β1, Β2, Β6 βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επειδή διαθέτουν φυσική αντίσταση σε λοιμώξεις, γενικά δε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για θεραπεία ή πρόληψη λοιμώξεων στην εκτροφή τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε πτηνά κρεατοπαραγωγής. Λόγω του ότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά διατηρεί πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης. Στην Ιαπωνία προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γιατί θεωρούνται δυναμωτικά, διεγερτικά και ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Ξύδι-Ποιά τα δυνητικά οφέλη του στην υγεία
Ελαιόλαδο- Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», η ήπια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων από τον οργανισμό.
Τα ω-3, κύρια πηγή των οποίων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως (σολομός, ρέγκα, σκουμπρί κ.ά.), αποτελούν φυσική «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου ενώ παράλληλα ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το κόκκινο κρασί – ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες αντίστοιχα – εμφάνιζε μεγαλύτερη ευεργετική δράση για τον οργανισμό σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη αλκοόλ. Μάλιστα όσοι έπιναν κόκκινο κρασί εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων ω-3 συγκριτικά με όσους έτρωγαν ψάρια.
«Οι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, έφεραν υψηλότερη συγκέντρωση λιπαρών οξέων ω-3 στο πλάσμα (το υγρό μέρος του αίματος μέσα στο οποίο βρίσκονται τα αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια) και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ανεξάρτητα από τις ποσότητες ψαριών που έτρωγαν», υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Ρομίνα ντι Τζουζέπε από το πανεπιστήμιο του Καμπομπάσο.
Ορτύκι-Διατροφική αξία
Το κρέας τους είναι πλούσιο σε Β1, Β2, Β6 βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο και ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επειδή διαθέτουν φυσική αντίσταση σε λοιμώξεις, γενικά δε χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για θεραπεία ή πρόληψη λοιμώξεων στην εκτροφή τους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως σε πτηνά κρεατοπαραγωγής. Λόγω του ότι έχει πολύ χαμηλά λιπαρά διατηρεί πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης. Στην Ιαπωνία προτείνονται ιδιαιτέρως για ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, γιατί θεωρούνται δυναμωτικά, διεγερτικά και ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Ξύδι-Ποιά τα δυνητικά οφέλη του στην υγεία
- Ανακουφίζει πεπτικά προβλήματα.
- Ανακουφίζει τους ερεθισμούς του δέρματος.
- Aπαλλάσσει από το λόξυγκα.
- Δυναμώνει τα οστά
- Διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
- Ελαχιστοποιεί τους πονοκεφάλους
- Καθαρίζει τη βουλωμένη μύτη.
- Θεραπεύει τους πόνους των μυών
- Ελαχιστοποιεί τις κράμπες
- Κάνει τα δόντια πιο λευκά.
- Δυναμώνει τα μαλλιά
Ελαιόλαδο- Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
To ελαιόλαδο περιέχει ‘καλά’
- ακόρεστα λιπαρά, λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και αντιοξειδωτικά
συστατικά, όπως πολυφαινόλες.
Το ελαιόλαδο δεν κατέχει
τυχαία τόσο σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Η διατροφική του αξία ήταν
αυτή που ανέδειξε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας και μιλώντας για τη
διατροφική του αξία αναφερόμαστε στην περιεκτικότητά του σε ‘καλά’ - ακόρεστα
λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά,
όπως οι πολυφαινόλες.
Το ανθότυρο-Ελληνικό Παραδοσιακό τυρί
Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή αγελαδινό τυρόγαλα, γάλα και ανθόγαλα.
Είναι μαλακό, εύπεπτο, χαμηλό σε νάτριο (αλάτι) και λιπαρά, έχει χαμηλή
έως μέτρια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και υψηλή περιεκτικότητα σε
λακτόζη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο,
μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως
επιτραπέζιο ή συνοδευτικό σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, πίτες
και γλυκά. Προσοχή, χαλάει εύκολα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας και
γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται άμεσα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», η ήπια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται ότι ενισχύει την παραγωγή των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων από τον οργανισμό.
Τα ω-3, κύρια πηγή των οποίων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως (σολομός, ρέγκα, σκουμπρί κ.ά.), αποτελούν φυσική «ασπίδα» κατά της στεφανιαίας νόσου ενώ παράλληλα ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το κόκκινο κρασί – ένα ποτηράκι για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες αντίστοιχα – εμφάνιζε μεγαλύτερη ευεργετική δράση για τον οργανισμό σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη αλκοόλ. Μάλιστα όσοι έπιναν κόκκινο κρασί εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων ω-3 συγκριτικά με όσους έτρωγαν ψάρια.
«Οι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, έφεραν υψηλότερη συγκέντρωση λιπαρών οξέων ω-3 στο πλάσμα (το υγρό μέρος του αίματος μέσα στο οποίο βρίσκονται τα αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια) και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ανεξάρτητα από τις ποσότητες ψαριών που έτρωγαν», υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας, δρ Ρομίνα ντι Τζουζέπε από το πανεπιστήμιο του Καμπομπάσο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου