Κυριακή 10 Απριλίου 2016


Πασχαλινές Συνταγές

                 Τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού


Υλικά για 2 άτομα

Υλικά για 2 τσουρέκια
  • 1100 γρ. αλεύρι άσπρο σκληρό
  • 80 γρ. μαγιά νωπή
  • 240 γρ. γάλα πλήρες, χλιαρό (30 - 35 °C)
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 8 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη
  • 10 γρ. μαχλέπι, κοπανισμένο
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 240 γρ. Flora με βούτυρο
    (λιωμένο χλιαρό)
  • 500 γρ. κρέμα πραλίνας φουντουκιού για το γέμισμα
για το άλειμμα
  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος ελαφρά με 20 ml γάλα
  • αμύγδαλο φιλέ

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το προζύμι: ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά, αφού πρώτα τη σπάσουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και 200 ml από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, διαλύοντας τη μαγιά στο γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος, για μισή ώρα περίπου. Το προζύμι θα πρέπει να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  Στη συνέχεια βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και προσθέτουμε τ' αυγά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το μισό Flora και το φουσκωμένο προζύμι. Βάζουμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και ξεκινάμε να το δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για τα πρώτα 2 λεπτά.
  Ρίχνουμε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο Flora κι έπειτα ανεβάζουμε την ταχύτητα λίγο - σε χαμηλή προς μέτρια - για ακόμα 8 λεπτά περίπου ή μέχρι η ζύμη μας να είναι λεία και ελαστική και να ξεκολλάει από τον κάδο. 
Κατόπιν, αλείφουμε με λίγο λιωμένο Flora μια λεκάνη και μεταφέρουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζουμε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε στο χέρι για περίπου 5 λεπτά. Χωρίζουμε σε 2 ίσια κομμάτια και έπειτα το καθένα από αυτά σε 3 κορδόνια. Τα τοποθετουμε πάνω σε διαφορετικές λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, ενώνουμε τα 3 κορδόνια στη μια τους άκρη και φτιάχνουμε μια πλεξούδα, όχι όμως πολύ σφιχτή για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Διπλώνουμε τις άκρες της πλεξούδας προς τα μέσα. Κάνουμε το ίδιο και με τ’ άλλα 3 κορδόνια.
  Σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 - 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσουν. Εντωμεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το φιλέ. Τα ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά περίπου.
 Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Λίγο πριν τα σερβίρουμε τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα γεμίζουμε με την πραλίνα.
 
(Η συνταγή είναι από τη Flora)

                      Αφράτα πασχαλινά κουλουράκια

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμό απο 1 πορτοκάλι
  • 2 φακελάκια αμμωνία
  • 2 βανίλιες
  • 10 αυγά
Εκτέλεση 
  1. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, με το χέρι δε θέλει πολύ, προσθέτουμε τα αυγά,τις βανίλιες και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
  2. Μέσα στο χυμό ρίχνουμε την αμμωνία να διαλυθεί και να φουσκώσει και προσθέτουμε στο μίγμα.
  3. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι, να γίνει μια ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια, αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο αλεύρι. Προσθέτουμε.
  4. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί τα αλείφουμε με αυγό απο πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 10 με 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
     Όταν αρχίζουν να φουσκώνουν και να παίρνουν ελάχιστο χρώμα, αλλάζω τα ταψιά για να ψηθούν καλά πάνω κάτω.
Επίσης όταν τα ψήνετε καλό είναι να έχετε και ένα παράθυρο ανοιχτό γιατί μυριζει πολύ η αμμωνία.

(Η συνταγή είναι από τις συνταγές της παρέας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου